Vad har hänt med Maria Elementar?

De negativa mediainslagen om Maria Elementarskola gör ont i hjärtat. Rektor Märta Franson och Maria Elementarskola gav mig en fristad under 8:e och 9:e klass och var med all säkerhet en räddning i mitt liv. Efter att i snitt ha bytt skola typ 2 gånger per läsår så kunde jag andas ut och knyta vänskapsband.

Men gudarna ska veta att det var allt annat än frivilligt från min sida att börja i ME. Jag hade hört talas om morgonböner, klädkoder och sminkförbud och var inte bara skeptisk utan helt anti när jag blev ivägsläpad till rektorn på spontanbesök, sommaren mellan 7:an och 8:an. Minns fortfarande hur rektorn skrattande med sin mörka barska stämma i porttelefonen bad oss komma upp så hon fick ta sig en titt på mig.

Minns att jag direkt reagerade på lukten inne på hennes rum. Lite åt pepparkakehållet men ändå inte.

”Det är så här trygghet doftar.” tänkte jag.

Märta Franson ställde frågor om hur jag förhöll mig till att hårdplugga, etik och moral, klädkoder, skolans motto med mera.

”Jag älskar att plugga, är skitetisk och moralisk, sympatiserar med klädkoder och skolans motto är också mitt!” ljög jag och hoppades att hon inte skulle se mascaran jag bar eller fråga mer om mottot som jag aldrig läst. För nu ville jag in på den här skolan. Jag kände att rektorn var en kvinna att lita på.

Innan vi gick pekade rektorn på en pappershög som påminde om Eifeltornet.

”Det där är listor på dem som står före dig i kön. Men jag kommer att ringa inför terminsstarten.” sa rektorn.

Jag klurade på vad det betydde. Var det kört? Men varför skulle hon i så fall ringa? Fanns det hopp? Men varför visade hon i så fall listorna? En dag ringde hon och meddelade att jag skulle få börja.

Vad var det som var så bra då? Tja, mitt i det som alla är så skeptiska till – klädkoder, sminkförbud, etik och moral på schemat, pojkar som ställer fram stolarna åt flickorna varje morgon, niande och magister si och fröken så – så mötte jag för första gången i mitt liv sann respekt från vuxna. Rektorn och lärarna kunde alla elevers namn. Om man som elev hade synpunkter eller klagomål lyssnade rektorn alltid på en. Så länge man kunde föra en mogen diskussion förstås. Något man snabbt lärde sig när hon tog ens argument på allvar och förde en dialog. Dessutom hade Märta Franson glimten i ögat och självdistans.

En annan fördom jag hade var att alla elever skulle komma från överklasshem. Icke. På skolan fanns en mix av ghettokids som jag och toppskiktet av svensk överklass. Och det spelade inte minsta roll vem som kom varifrån. Alla umgicks med alla och man tänkte inte på klasstillhörighet. Inte heller på märkeskläder och andra statussymboler. Ena dagen hängde man i någons sunkiga lya i betongen och nästa i någons 300 kvadratmetershus med pool på Värmdö.

Genom att låta mig gå i Maria Elementar gav Märta Franson mig en ljus tid att tänka tillbaka på bland i övrigt dystra barndomsminnen. För det och för att jag nu vet hur trygghet doftar kommer jag alltid vara henne tacksam. Tack Märta Franson!

 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lansstyrelsen-vill-avsatta-ordforande

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/maria-elementar-riskerar-vite

http://www.dn.se/sthlm/foraldrarna-vill-flytta-en-hel-klass

http://www.dn.se/sthlm/maria-elementars-styrelse-far-sparken

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5388004

 

Annonser

Publicerat på 10 januari, 2013, i Personligt och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Tack för en intressant interiör från en tid när Maria Elementar fortfarande var en fungerande skola. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

  Läs mer här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Maria_Elementar
  http://mariaelementar.tumblr.com/

  mvh
  Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: