Inblick som ger insikt – om jämlikhet i verkligheten idag

Gick in på en besökares blogg och hittade det här fantastiska inlägget: Jämställdhet 2012 Sverige – en MEGAbluff!

Jag gissar att många känner igen sig i olika delar av Cecilias träffsäkra beskrivning av vad som ofta händer med jämlikheten när man blir mamma. Hur man med käftsmällskraft blir varse att allt man kämpat för när det gäller att vara oberoende och jämställd rinner ur ens händer.

Redan när jag klev in på arbetsmarknaden fick jag lite sämre villkor än mina manliga kollegor eftersom jag förutsattes skaffa barn en dag och dessutom antogs vara den som skulle vara föräldraledig (Vill förtydliga att min nuvarande arbetsgivare Chas tillämpar lika lönesättning oavsett kön och familjesituation samt aktivt uppmuntrar manliga anställda att dela lika på föräldraledigheten och därmed är ett företag som tar ansvar för att främja jämlikheten.). Givetvis är jag nu när det här med föräldraledighet blivit aktuellt för mig den som tjänar minst, anses ha minst ansvar och vara mer ersättningsbar och därmed är det jag som är hemma. Det är jag som tar paus i karriär- och löneutveckling, där jag som sagt redan hamnat bakom mina manliga kollegor. Det är jag som tappar förmåner och pension.

Och trots att en kvinna som fått barn måste gå upp och mata och byta blöjor minst två gånger per natt och var tredje timme under dygnets övriga timmar, en syssla som kan ta allt mellan 30 minuter och flera timmar per tillfälle, har jag alldeles för många väninnor som förväntas städa, handla, laga mat och ta hand om alla familjens åtaganden som inte har med jobb att göra eftersom hon ”ändå är hemma” och inte arbetar. Och jag har hört alldeles för många män uttala dessa förväntningar. Jag är bara tacksam för att jag själv inte lever så.

Kvinnor som inte stannar hemma blir å andra sidan anklagade för att vara usla både som mödrar och människor. De antas strunta i sina barn och vara redo att gå över lik för karriärens skull.

En djupt sorglig sak i allt detta är att så många män reagerar defensivt inför beskrivningen av denna verklighet och antingen avfärdar den helt eller rycker på axlarna. Och det är det som får mig att känna total hopplöshet. För om hälften av befolkningen inte är intresserad av att kännas vid problemet så blir det väldigt svårt att åstadkomma förändring.

Jag tror uppriktigt inte att män, inte de flesta i alla fall, ignorerar den här typen av ojämställdhet av illvilja eller ens för egen vinnings skull. Jag tror att det är så enkelt att de inte har en aning. Jag hade ju ingen aning förut. De tror på allvar att bebisar sover sig igenom dagarna och att mammorna kan spendera föräldraledigheten spelandes tv-spel, plockandes navelludd eller vad som nu behagar mer än diskplockning, tvätt och dammsugning. Och medan kvinnan tappar pension, lön och karriärutveckling för varje dag hon är hemma och tar hand om deras gemensamma barn tänker han romantiskt att det inte spelar någon roll eftersom han kommer att ta hand om henne när de åldras tillsammans. Tankar som han varken minns eller vill kännas vid om de plötsligt befinner sig i skilsmässa.

Som jag skrev har jag inte upplevt allt av vad Cecilia beskriver. Särskilt inte hemma i familjelivet. Bara tillräckligt för att förstå. Och jag tycker synd om såväl män som kvinnor som sitter fast i denna förbannade ojämlikhet. Måste också klargöra att det inte är min partners fel att jag tjänar mindre, stannar hemma med barn och halkar efter i karriärsutvecklingen. Det är ett samhällsstrukturellt problem som vi alla ansvarar för att upprätthålla eller förändra.

Vill som sagt framhålla att min nuvarande arbetsgivare Chas tillämpar lika lönesättning oavsett kön och familjesituation och därmed är ett företag som tar ansvar för att främja jämlikheten.

Tack Cecilia för en bra inblick i verkligheten! Jag brukar inte läsa bloggar (skäms för att erkänna), men din tänker jag följa!

 

Annonser

Publicerat på 6 januari, 2013, i Personligt, Politik, Sverige och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. S regeringens utredare konstaterade redan i mitten av 90-talet att ett av de stora hindren för mer jämställt uttag av föräldradagar är de kvinnor som hindrar männen.

    – I debatten har det framhållits att det är papporna som väljer att inte vara lediga. Men vi har sett att det är mamman som är ovillig att släppa månader till pappan, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

    http://www.viforaldrar.se/artiklar/mammorna_hindrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: