Ta för dig kvinna!

För några månader sedan rapporterade media om att få kvinnor fanns på toppositionerna inom politiken. Även bland toppolitikerna från partier som utser varannan kvinna respektive man var en övervägande majoritet män.

När jag inför valet 2010 studerade ett antal kommuner där fördelningen mellan män och kvinnor inom politiken var till synes jämn visade det sig att toppositionerna och därmed den verkliga makten till största delen innehades av män. Något som tyder på antingen bristande förmåga att leda och ta ett helhetsansvar eller att man helt enkelt inte tar jämlikheten på allvar.

Just Värmdö, där jag sitter i kommunfullmäktige, utmärker sig för närvarande genom att ha kvinnor på toppositionerna kommunstyrelseordförande, kommunfullmäktigeordförande samt oppositionsråd. S-laget leds av Annika Andersson Ribbing, som lyckas med bedriften att utstråla både ungdom och lång politisk erfarenhet samtidigt.

Jag önskar verkligen att fler kvinnor runtom i landet träder fram och meddelar att de är redo att ta över rodren. Inte bara inom politiken utan också inom näringslivet. Och att dessa kvinnor ges chansen av de etablerade, manliga innehavarna av makten.

Själv är jag för närvarande föräldraledig men under tiden kommer jag att uppmuntra alla kompetenta kvinnor jag känner att kandidera till riksdag, landsting, kommun, chefspositioner, styrelseposter och så vidare.

Det är 2013 och hög tid att sluta jiddra om jämlikheten. Just do it!

Annonser

Publicerat på 4 januari, 2013, i Management, Politik och märkt , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: