Nytt år och aldrig mer som förr

För första gången kan jag utan att det blir en klyscha med säkerhet säga att det nya året inte kommer bli som något jag tidigare upplevt. Nu har jag ansvaret för en annan människa, för att ge honom goda värderingar och de bästa förutsättningarna för att ha ett bra liv. Han kommer alltid att gå före allt annat och varje gång jag ser på honom känner jag mig som världens lyckligaste som får vara hans mamma.

Nej, jag ska inte bli en av mammabloggerskorna eller börja skriva om rosa moln och blå elefanter. Men innan jag lämnar ämnet föräldraskap för denna gång måste jag konstatera att det utöver att vara fantastiskt att vara förälder fått mig att upptäcka hur svårt det är att upprätthålla något slags jämlikhet i ett heterosexuellt förhållande när man får barn. Kvinnan är den som ammar, som översvämmas av hormoner, som inte får lyfta tungt efter förlossningen och så vidare. Per automatik knuffas man in i könsroller vare sig man vill eller inte. Kvinnan är den som får ge upp det mesta och ändå är det kvinnan som är förloraren på arbetsmarknaden, som tappar pension, hamnar efter i löneutvecklingen och så vidare. Det är så orättvist.

Än så länge känns det som att leka Hollywood-fru när jag vinkar adjö till barnets far om morgnarna när han åker till jobbet men jag kanske vänjer mig.

Så vad vill jag med 2013 utöver att ge min son all kärlek som finns i hela världen? Politiskt och opinionsmässigt tänker jag ägna mig åt just jämlikheten, vars existens är en förutsättning för ett civiliserat samhälle. Jämlikhet mellan könen och mellan fattiga och rika. Särskilt viktigt är barns rätt till jämlikhet oavsett om deras föräldrar är akademiker, välbärgade och lyckade eller obildade, fattiga och missbrukare. Jag har några vilda idéer om hur jag ska bedriva arbetet med detta. Mer säger jag inte just nu.

Yrkesmässigt hoppas jag på att använda mina skills och samtidigt utvecklas vidare när jag kommer tillbaka efter föräldraledigheten. Jag trivs ju som bäst på jobbet när jag utsätts för prövningar som kräver att jag använder mina kunskaper och förmågor och lite till för att lyckas. Det är då kreativiteten blomstrar, nya lösningar och idéer föds och det är då jag känner tillfredsställelse i det jag gör vilket är en boost som åtminstone jag behöver för att må bra.

Privat tänker jag vårda mina relationer. Under förra året har jag insett att man faktiskt kan välja sin familj om man inte har fått det så bra förspänt på det området naturligt från början så att säga. Eftersom vi flyttade flera gånger per år under hela min uppväxt har jag inte så många gamla vänskaper men som tur är har jag under senare år hittat några riktigt fina vänner. Och så har jag mina kära systrar. Så vänner, systrar och lillfamiljen – räkna med en massa kärlek!

Ja, det här verkar bli ett bra år!

Annonser

Publicerat på 3 januari, 2013, i Personligt och märkt , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: